Ännu ett vaccin stoppas för personer under 31 år

Foto: BioWorld

Det proteinbaserade Covid 19-vaccinet Nuvaxovid stoppas för alla personer under 31 år. Beslutet grundar sig på ”data från Australien” som tyder på ökad risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation och gäller från den 2 november. Det är det tredje vaccinet på mindre än två år som stoppas.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Nuvaxovid inte ges till personer som är 30 år och yngre på grund av ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit). Beslutet grundar sig på ”data från Australien” (som man tyvärr inte har länkat till på sidan).
Folkhälsomyndigheten meddelar samtidigt att det inte är någon fara för de som redan tagit vaccinet trots att man har stoppat det för samma grupp:
Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram.
Vidare meddelar man att rekommendationen görs av försiktighetsskäl och gäller tills det finns mer information från de studier som pågår (länkar saknas). Vaccinet kan fortsättningsvis ges som primärvaccination eller påfyllnadsdos till individer 31 år och äldre.

Lågt intresse

Nuvaxovid är proteinbaserat och framtaget av det amerikanska företaget Novavax och godkändes av EU-kommissionen den 20 december 2021 för alla över 12 år och introducerades i Sverige och rekommenderades av Folkhälsomyndigheten i mars 2022 som ett traditionellt komplement till mRNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna för alla över 18 år.
Intresset för vaccinet har dock varit lågt i Sverige och endast cirka 7000 har getts av nästan 1,5 miljoner inköpta doser.
Life Science Sweden skrev en artikel om detta tidigare i år där man intervjuade Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström som förklarade att det inte fanns någon efterfrågan, vare sig i Sverige eller globalt och att man sannolikt var tvungen att kassera över 1,4 miljoner doser!

Användes ”off label”

Nuvaxovid var inte formellt godkänd som påfyllnadsdos (booster).
Om det används så i Sverige idag är det egentligen ”off label”. Teoretiskt och teknologiskt är det mycket som talar för att det här är ett bra vaccin för användning på det sättet, men det är inte formellt godkänt för det, berättar Bergström för Life Science Sweden.

Innebär detta att Sverige eventuellt har vaccinerat 7000 personer med ett vaccin som inte varit godkänt?

Varför Sverige förhandsbeställde nästan 1,5 miljoner doser av ett icke godkänt vaccin förklarar Bergström med att man ville ha ett traditionellt alternativ till mRNA-vaccinerna men det var innan man visste hur ”effektiva” dessa var. Förhoppningen var också att få skeptiker mot mRNA-tekniken att vaccinera sig med detta proteinbaserade alternativ i stället.

Nuvaxovid är det tredje vaccinet som stoppas i Sverige sedan 2021. Först ut var AstraZenica som pausades i mars 2021 på grund av flera fall med blodpropp i kombination med blödning hos individer. Man bytte namn på vaccinet till Vaxzevria och fortsatte vaccinera personer över 65 år men sägs sedan ha avvecklat det i Sverige, men hos Läkemedelsverket uppdaterades information om vaccinet så sent som den 3 oktober i år.
Vid årsskiftet 2021-2022 stoppades Modernas Spikevax av samma anledningar som Nuvaxovid men används fortfarande på personer äldre än 30 år.
I Florida avråder man alla under 40 att ta Spikevax, vilket vi tidigare har berättat om.

Svenska kopplingar

De vacciner som används i Sverige idag sägs vara Pfizer/BioNTechs Comirnaty, Modernas Spikevax och Nuvaxovid och minst två av dem har kopplingar till Sverige.
Nuvaxovid tillverkas delvis av svenska Isconova. Novavax köpte företaget 2013 men har kvar verksamheten i Sverige. Isconovas bidrag är vaccinets adjuvans (förstärkningsämne) Matrix-M som är en tillsats av nanopartiklar som transporterar vaccinet och förstärker kroppens immunsvar mot vaccinet samt ska ge ett starkare och längre skydd.

2003 köpte Pfizer svenska Pharmacia och har idag över 400 anställda i Sverige och där man bl.a. tillverkar biologiska läkemedel i Strängnäs, och exporterar dem till hela världen.

Nu används ju inte Vaxzevria längre i Sverige (trots att det är listat på Läkemedelsverket) men det är ändå intressant att nämna att AstraZenica är (som de flesta redan vet) ett svensk-engelskt företag vars största aktieägare är Wallenberg, och när blodpropps-skandalen kom i mars 2021 så ville naturligtvis inte ägarna uttala sig.
Det är kanske inte svårt att förstå. Vaccinerna mot Covid-19 var förmodligen otillräckligt testade innan man började injicera människor och när så allvarliga biverkningar visade sig så snabbt, fördes mångas tankar säkert till Neurosedynskandalen på 1960-talet där Astra senare blev dömd att betala skadestånd till varje drabbat barn i Sverige.

Även Pfizer/BioNTech är i blåsväder

Även Pfizer/BioNTech har ju också blivit anklagade för att ha släppt vaccin utan att det varit testat och det pågår just nu ett vaxx/antivaxx-krig i sociala medier efter att den nederländske EU-parlamentarikern Rob Roos avslöjade detta på Twitter .

Han säger också att :
Människor kände sig tvingade att ta vaccinet på grund av myten ”du gör det för andra” Det har nu visat sig vara en lögn.
Detta är något som vi på Folkförnuftet har skrivit om flera gånger. Senast i Vaccineringskampanjen haltar vidare!

Fortsättning lär följa!