Regeringen har idag beslutat att införa tillfälliga restriktioner för inresande från Kina från den 7 januari till den 28 januari för att förhindra att eventuella nya covidvarianter ska spridas i Sverige. Kravet gäller alla över 12 år och som inte är medborgare i EU. Beslutet togs efter rekommendation av Folkhälsomyndigheten som lämnades in till Regeringen 4 dagar efter att myndigheten inte ansåg att särskilda restriktioner krävdes för Kinaresenärer.
I dagens pressträff säger socialminister Jakob Forssmed att anledningen beror på att det råder stor osäkerhet avseende bekräftade fall, läget i sjukvården och vad gäller avlidna av Covid-19 i Kina. Samtidigt lättar landet på sina reserestriktioner, vilket gör att resandet från Kina förväntas öka.
Den 30 december 2022 gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda hur den epidemiologiska situationen i Kina kan påverka Sverige och vilka behov av åtgärder som krävs.
Den 2 januari rekommenderade FHM Regeringen att man skyndsamt bör förbereda för att införa negativa covidtest för inresande tredjelandsmedborgare via Kina. Kravet gäller inte medborgare i EU eller EES-länder, eller fast boende i EU-land, även om de inreser från Kina. Anledningen beror på , enligt Socialminister Jakob Forssmed, ”legala förutsättningar och vad som är möjligt, rimligt och proportionerligt att göra”
Den 5 januari kallade Sverige som ordförandeland i EU övriga länder till IPCR-möte om skärpta inreseregler.
EU:s medlemsländer har efter mötet enats om bland annat att introducera, alternativt intensifiera övervakning av avloppsvatten på internationella flygplatser, fortsätta epidemiologisk och virologisk övervakning samt krav att inresande från Kina ska visa negativt covidtest oavsett om man är vaccinerad eller inte.
Den 11 januari ska FHM slutredovisa utredningen för regeringen. Men redan nu inför man alltså åtgärderna så det betyder att utredningen och redovisningen bara är formalia för något som redan var bestämt.
På pressträffen berättar Forssmed också att ”innan beslutet fattades så förvarnade Regeringen kinesiska ambassaden att detta var på gång…eller att det fanns en möjlighet att Sverige på kort varsel kommer införa detta”.
Folkhälsomyndigheten ändrade åsikt
Den 29 december så meddelade FHM att det inte var aktuellt med några speciella krav på inresande från Kina. Sara Byfors sa då till SVT:
”Vår bedömning är att det i nuläget inte behöver införas åtgärder för resenärer från Kina”.
Men efter regeringsuppdraget har FHM snabbt ändrat åsikt. Varför?
Vad var det för uppgifter som FHM hade missat den 29 december och fyra dagar senare gjorde en hemställan till Regeringen att ”skyndsamt förbereda” att inresande ska visa negativa intyg på att de inte är smittade?
Hur kan en myndighet ändra åsikt så radikalt och så snabbt?
Vet man plötsligt något som man inte vill förmedla?
Finns det nya varianter av viruset trots att man säger motsatsen?
Eller är det helt enkelt bara politik?
Många länder inom EU har redan infört restriktioner och som ordförandeland så ser det kanske inte bra ut om Sverige inte skulle följa efter.
Folkhälsomyndighetens uttalande den 29 september råkade komma lite olägligt helt enkelt.
Inte en medicinsk fråga
Magnus Gissén som är professor och överläkare på Sahlgrenska i Göteborg tror inte heller att denna typ av restriktioner har någon betydelse för smittspridningen utan att det är mer en politiskt fråga än en medicinskt.
Han tror att en anledningen till att man gör detta kan bero på att man ofta springer åt samma håll, det vill säga, att om flera gör samma sak följer andra ofta efter.
Kina säger att man överdriver och att det inte finns vetenskaplig grund för att införa reglerna och att åtgärderna endast är politiska, vilket Folkförnuftet kan hålla med om med tanke på den statistik vi har visat och hänvisat till vid ett flertal tillfällen, men å andra sidan kan man ju tycka att det är ett märkligt uttalande med tanke på den nolltolerans Kina har haft under pandemin. Hur man har stängt ned miljonstäder när ett fåtal infektioner har upptäckts, vilket betyder att många ännu inte varit sjuka och lätt blir smittade vid kontakt med viruset. Men nu har man alltså vänt efter att folket reste sig och protesterade mot de hårda restriktionerna.
Samverkan och utbyte med Kina?
Socialminister Jakob Forssmed håller inte med Kina i påståendet att det är ett politiskt beslut utan det beror helt på den osäkerhet som råder samt att han tycker att Kina i så fall bör bli bättre på att dela med sig av data och bli mer transparenta så att blir det lättare för alla.
Men tänk om Sverige inte bara följer länderna i EU utan också är politiskt eller ekonomiskt påverkade av Kina?
Kan det här vara ett sätt för Kina att visa sin befolkning att även västländerna är oroliga för Covid-19 och inför restriktioner?
Kan det till och med bli så att Kina kan dra tillbaka reserestriktionerna den 8 januari?
Men skulle Sverige verkligen kunna påverkas politiskt av Kina?
Vad skulle vi ha för utbyte eller nytta av det?
Finns det samverkan och gemensamma mål mellan länderna som skulle kunna påverka?
Har Kina någon form av ekonomisk makt i Sverige som kan inverka?
Öka vaccinviljan
Att det inte handlar om att man är orolig för nya virusvarianter eller att smittan ska öka är väl redan klarlagt och då återstår ju de politiska anledningarna, även om man förnekar det?
Eller handlar detta åter igen om att WHO via Sverige och EU bara passar på att elda på pandemiskräcken för att öka vaccinviljan?
Hur var det nu med WHOs vaccinplan för Europa?
Eller som socialminister Jakob Forssmed säger i pressträffen:
”Även om vi befinner oss i en annan fas av pandemin så betyder det inte att pandemin är över, vilket inte minst situationen inom vården och omsorgen visar. Därför är det fortsatt viktigt att visa omsorg om varandra, stanna hemma om man är sjuk och följa rekommendationerna om vaccin…det finns gott om vaccin och det erbjuds i hela Sverige!”
Nu beror ju inte situationen i svenska vården på pandemin och Covid-19 utan snarare på underbemanningen inom vård och omsorg men eftersom man vet hur lättpåverkade människor är och att man redan har 80% av folket hypnotiserade så vet man att de hör det man vill att de ska höra.