Det räcker med att kunna engelska för att få jobb

Eva Nordmark berättar engelska räcker för att få jobb

Den 21 mars bjöd arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och migrationsminister Anders Ygeman in till en pressbriefing om vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden för personer som omfattas av tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Nordmark bedömer att utsikterna är goda att många som kommer från Ukraina ska kunna skaffa arbete snabbt och det räcker med att kunna engelska för vissa typer av jobb.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark förklarade att regeringens utgångspunkt är att alla som kan arbeta ska arbeta och arbetslinjen gäller också de som kommer från Ukraina. Hon sa att många som kommer hit kommer att vilja jobba och många kommer att behöva jobba för att kunna försörja sig under den tid som de är i Sverige.
En del kommer att kunna arbeta direkt eftersom de har kompetens i ett efterfrågat yrke och andra kommer att behöva stöd för att komma i jobb.

Hon berättar vidare att hon på Platsbanken såg att det fanns över 200 000 lediga jobb i Sverige och uppmanade också arbetsgivare som har behov av arbetskraft att kontakta Arbetsförmedlingen.

Räcker med engelska

Eva Nordmark bedömer att utsikterna är goda att många som kommer från Ukraina kommer att kunna skaffa jobb snabbt eftersom man, som hon säger, vet att utbildningsnivån på dem som kommer hit är ”relativt” god.  

Hon berättar att hotell-och restaurangbranscherna har behov att anställa folk efter pandemin och i många av de yrken som finns där så kan det räcka med engelska för att få ett jobb. Det finns också stora behov inom vården och företagstjänster så det finns möjligheter, säger hon.

Enligt SCB:s senaste arbetskraftsundersökningar (AKU)  så uppgick antalet arbetslösa i Sverige under februari 2022 till 435 000, vilket är 8 procent. Det är visserligen en minskning med 1.8 procentenheter jämfört med februari 2021 men det är ändå ganska många människor och det är också den femte högsta i Europa. Endast Grekland, Spanien, Turkiet och Italien har högre arbetslöshet.

Antalet långtidsarbetslösa uppgick till 2,9 procent i februari, vilket motsvarar 159 600 personer

Trots detta så har vi över 200 000 lediga jobb där det i vissa fall räcker med engelska för att få en anställning?

Om Nordmark menar att det räcker med så skrala anställningskriterier för att bli anställd som t.ex. servitör så kan man skippa t.ex. Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller ev. vuxenutbildning via Kommunen eller Arbetsförmedlingen, för jobb finns ändå bara man kan engelska?
Vad tycker arbetsgivarna om det? Tycker de att Nordmarks anställningskriterier räcker för en anställning – även om det är en tillfällig lösning för flyktingar från Ukraina.

Det är ju bra att de som flytt hit från Ukraina ska få jobb även om man inte vet hur många som kommer men hur är det med de 435 000 arbetslösa som redan finns i landet?
Vilka är de, eftersom de inte tycks ha fått möjlighet att söka de här jobben?

I en rapport från 2021 var 19,5 procent utrikesfödda arbetslösa jämfört med 5,4 procent  inrikesfödda.

I februari i år var 46 procent av alla arbetslösa från utomeuropeiska länder och många är analfabeter med ingen eller mycket låg utbildning. Så engelska som enda krav för att få jobb kanske inte fungerar för den gruppen men i rimlighetens namn så bör det ju finnas villiga engelsktalande arbetssökande personer bland övriga ca. 200 000 också eller är dessa jobb öronmärkta för ukrainare?