I går begärde Sverigedemokraterna en misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson.
– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sa Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ställde sig bakom misstroendet.
En omröstning ska ske klockan 12 på tisdag den 7 juni.
Sverigedemokraternas misstroendeförklaring kommer efter att riksdagens konstitutionsutskott (KU) riktat kritik mot justitieminister Morgan Johansson. Det gäller uttalanden han gjorde i samband med evakuering av tolkar och lokalanställda i Afghanistan, skriver SVT. Johansson ifrågasatte då om det skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkarna.
Misstroendeförklaringen stöttas av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Centerpartiet står bakom den kritik som KU riktade mot Johansson men tycker inte att det motiverar ett misstroende.
Statsministern är arg
Den 7 juni sker omröstningen.
Men det är inte bara Morgan Johanssons öde som då avgörs. Det stod klart efter att statsminister Magdalena Andersson på en pressträff meddelade att hon och regeringen avgår om oppositionen fäller Morgan Johansson.
– Självklart. Om man avsätter en justitieminister på politiska grunder då avsätter man hela regeringen.
En mycket arg statsminister attackerar högeroppositionens agerande:
– Det är fruktansvärt oansvarigt. Det är oerhört. Det är inte ett läge för politiskt spel i Sverige. Det här är farligt på riktigt. Svenska folket förtjänar politiker som agerar ansvarsfullt i det här läget, svenska folket förtjänar bättre.
Hm, genast funderar man över ett antal saker när man ser Magdalena Anderssons reaktion.
Det är ovanligt att en statsminister i Sverige uttrycker sig så ilsket och känslostyrt.
Som en mamma som aggressivt skyddar sin unge oberoende hur slarvig och dum han har varit, eller en medberoende partner till en missbrukare som skyller partnerns ”misslyckanden” på samhället.
Hon menar att politiska beslut görs kollektivt i regeringen och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut så fäller man hela regeringen.
Enligt Ulf Kristersson så har riksdagen riktat misstroende mot en minister som man inte har förtroende för, inget annat.
– Det är Magdalena Andersson som talar om regeringskris och att hon och regeringen ska avgå om riksdagen uttalar att vi saknar förtroende för en dålig justitieminister.
Andersson anklagar oppositionen för olämpligt politiskt spel men genom sitt agerande spelar hon själv upp frågan till ytterligare en nivå.
Hon tycker att det är oerhört oansvarigt att kasta in Sverige i denna ”kris” – att det är farligt ”på riktigt”.
– Vi befinner oss tre månader före ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Vi befinner oss i en väldigt känslig tid med oreda och osäkerhet med Natoansökan från Sverige och Finland.
Ulf Kristersson anser att Andersson försöker hota med en regeringskris där ingen annan fråga har ställts än om Morgan Johansson är lämplig som justitieminister
– Den enda som blandar in natofrågan i detta är Magdalena Andersson. Morgan Johansson har inget överhuvudtaget med Nato att göra alls.
Varför spela kriskortet?
Men varför spelar hon ut kriskortet?
Ja, av någon anledning har hon kanske fortsatt förtroende för Morgan Johansson trots KU:s kritik och i så fall finns det två sätt som hon kan ”rädda” honom.
Det ena är att de får med sig den politiska vilden Amineh Kakabaveh och får majoritet vid omröstningen.
Det andra är att regeringen faktiskt avgår, för förmodligen kommer inte Ulf Kristersson få mandat att bilda regering, vilket innebär att Andersson kommer tillbaka, och då med Morgan Johansson som justitieminister igen.
Även om det blir lite turbulent så vinner hon.
Dessutom kan denna aggressiva ”handlingskraft” verka positivt på väljarna inför höstens val.
Men förmodligen så är det inte lojalitetsplikt som gör att hon agerar på det här sättet.
Att spela ut kriskortet kan vara en väg ut ur Natoförhandlingarna med Erdogan och Turkiet.
Socialdemokraterna som utåt sett alltid har varit emot ett Natomedlemskap men som för mindre än en månad sedan gjorde en historiskt omsvängning efter ett möte i Finland där även en rad näringslivstoppar, som t.ex. Jacob Wallenberg medverkade, kanske ser en regeringskris som en chans att slippa vara partiet som häver vapenembargot mot Turkiet.
Ytterligare en anledning att spela högt kan vara att sätta press på Amineh Kanaveh. Regeringen känner till hennes krav och det kan vara svårt för Andersson och co. inte lyfta stoppet för vapenleveranser till Turkiet eller Erdogans krav att terrorklassa kurdiska organisationer.
Å andra sidan vill säkert inte Kanaveh vara den som ligger bakom en regeringskris. Förmodligen kommer hon ge med sig i frågan om vapenleveranserna om de låter henne få igenom kravet att Sverige inte ska terrorklassa organisationer.
Det kan vara en medelväg som även Erdogan kan gå med på?
Så, att spela det höga regeringskriskortet kanske är det smartaste alternativet för att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ska kunna behålla Morgan Johansson, vinna ökat förtroende hos väljarna och samtidigt häva vapenembargot, ro Natomedlemskapet i hamn och trygga Wallenbergs framtida ekonomiska vinster.
Hur än rätt, fel, dumma eller ”konspiratoriska” dessa funderingar är så väcker Statsministerns aggressiva beteende många frågor och det ringer en del varningsklockor om att det är något lurt i görningen.