Socialdemokraterna lämnar Twitter

S-logga

Den 2 maj skrev Socialdemokraterna på Twitter att deras konto inte längre är aktivt och att de i stället finns på gator, torg, arbetsplatser och i trappuppgångar men även på Facebook, Instagram och Youtube.

Johannes Svensson, presstalesman för S, säger till Expressen:
Det som jag kort kan säga är att vi fokuserar på att vara ute på gator och torg i valrörelsen och träffa folk, och att vi kommer ha andra kanaler. Och i just den här kanalen så är det samtalsklimatet som vi inte tycker är produktivt.

Kan det ha något att göra med att Elon Musk köpte Twitter för 44 miljarder dollar och lovade att göra plattformen mer demokratisk och säkra yttrandefriheten inom lagens gränser?

Såklart!

Ironin är total. Socialdemokraterna som historiskt är det parti i Sverige som oftast har påtalat demokrati och yttrandefrihet som några av sina främsta rättesnören lämnar alltså Twitter när den nya ägaren vill säkra detta på plattformen.

De är dock inte ensamma. Direkt efter att affären var klar så började det dyka upp kampanjer där man uppmanade människor att lämna Twitter. Runt om i världen så har kanske miljoner människor inaktiverat sina konton .
Artister som Kate Perry och Taylor Swift tappade 200 000 respektive 100 000 följare på några dagar. Även Barack Obama tappade 300 000 följare.
Även EU-kommissionen blev nervös efter köpet.
Thierry Breton, ville påminna Elon Musk om att alla företag måste följa EU:s regelverk.
Elon, det finns regler. Du är välkommen med detta är våra regler. Det är inte dina regler som kommer gälla här, säger han till Financial Times.

Varför reagerar man så här?

Det är märkligt att Elon Musk som äger det ledande el-bilsbolaget i världen och är ordförande i SolarCity och hyllad innovatör som ofta har fokus på klimat och människans överlevnad helt plötsligt blir ett hot för klimatrörelsen för att han vill säkra yttrandefriheten inom lagens gränser på Twitter.
Varför denna rädsla att personer som sprider ” fel information” ska få utrymme under Musks ledning – att ”fel” personer kan få börja tweeta igen.
Framförallt räds vänster- och woke-rörelsen att Donald Trump kan komma tillbaka på plattformen och sprida sin ”hatretorik”.
Är man inte tillräckligt trygg i sina egna åsikter? Klarar man inte av att argumentera för sin sak? Eller är man helt enkelt bara en förblindad slav under en politisk dogm.
Hur som helst så är reaktionen och beteendet motsatsen till yttrandefrihet.

Det är inte överraskande att Socialdemokraterna gör detta ställningstagande.
De senaste åren har partiet inte gjort sig känd för att främja åsiktsbredden i samhället utan tvärtom har de ofta behandlat kritik som högerpopulism och hot mot ”sverigebilden”
När Socialdemokraterna främjar yttrandefrihet så gäller det bara för dem som är likatänkande.

Stod Socialdemokraterna upp för yttrandefriheten när Sverigedemokraterna publicerade en karikatyr av profeten Muhammed i sin medlemstidning SD-Kuriren?
Laila Freivalds tog officiellt avstånd från publiceringen och hennes närmaste politiska rådgivare Stefan Amér och SÄPO kontaktade webbhotellet som stängde tidningens webbplats. Freivalds nekade till att hon eller regeringen låg bakom detta men blev KU-anmäld av Folkpartiets Lars Leijonborg och avgick strax efter.

Stod Socialdemokraterna upp för yttrandefriheten när Katerina Janouch fick massiv kritik av vänsterjournalister för att hon, enligt dem, ”svartmålade” Sverige i tjeckisk tv och förstörde Sverigebilden? Och när hon fick utstå en nationell utfrysning där t.o.m. bokhandlare bojkottade hennes barnböcker?
Statsminister Stefan Löfven underblåste i stället mobbingen:
Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande, säger han till Aftonbladet.

Gårdagens ”fake news” bli dagens sanningar

Att en statsminister uttalar sig om en barnboksförfattares oro för Sveriges samhällsutveckling var kanske konstigt för många då men i backspegeln så kan de flesta hålla med om att Janouch hade fog för sin oro, vilket naturligtvis regeringen var medveten om men för att inte debatten skulle tippa åt fel håll så krävdes statsministerns ord för att inte självbilden skulle smutsas ned för alla svenskar med ”rätt värdegrund”.
Och så länge BRÅ inte hade tagit fram statistik över invandring och brottslighet så fanns ju inte heller några fakta som pekade på annat än att den typ av påståenden som Katerina Janouch kastade ur sig bara var rasism och främlingsfientlighet.
Fyra år senare ser det annorlunda ut.
Oftare och oftare tycks gårdagens ”fake news” bli dagens sanningar.

Morgan Johansson har tidigare ställt krav på bland andra Facebook, Google, Youtube och Twitter att rensa bort ”olagligt innehåll” från sina plattformar, så om Elon Musk vill återgå till ett mer ”friare” Twitter så kan man som sagt förstå Socialdemokraternas agerande.

Yttrandefriheten är idag en grundlag som det tummas friskt på. Enligt regeringen.se så har alla medborgare samma grundläggande fri- och rättigheter att med frihet i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
Frågan är hur man ska tolka detta.
Är yttrandefriheten till för alla eller för alla med samma värdegrund?