2014 ritade EU:s medlemsländer med hjälp av WHO upp riktlinjer för hur vaccinationer skulle rädda Europas befolkning mot pandemier. Man döpte det till The European Vaccine Action Plan 2015-2020 och presenterade fem mål för att uppnå massvaccination. Om man tänker tillbaka hur Sveriges regering och myndigheter har agerat under pandemin så ser man tydligt att de i princip har följt WHO:s vaccinationsstrategi till punkt och pricka …med framgång.
Intressant är att detta alltså skrevs redan 2014:
European Vaccine Action Plan 2015–2020 (2014)
The European Vaccine Action Plan 2015-2020 (presentation på Youtube)
Översättning:
Vaccinering räddar liv och ger stor social och ekonomisk avkastning.
Framstegen inom detta område har varit fenomenala. Nu är det dags att värna om och bygga vidare på dessa prestationer eftersom händelser i vår region under de senaste åren har varit en väckarklocka.
Stora utbrott har drabbat tusentals. Det har funnits lidande, till och med barn har dött av sjukdomar som lätt kan förebyggas genom vaccination.
Under 2014 enades alla medlemsländer i WHO:s europeiska region om en ny väg att gå. The European Vaccine Action Plan satte en väg mot ett mål som är både utmanande och inspirerande. Medlemsländerna kom överens om fem mål
Mål 1
Alla länder åtar sig att prioritera vaccination. För att nå våra gemensamma mål är engagemanget och ägandet av politiska beslutsfattare avgörande.
De måste engagera sig i immunisering som en god kraft för folkhälsan och som en individuell rättighet.
Vi måste se till att nationella vaccineringsprogram stöds av lagstiftning och styrs av ledningsverktyg och får strategisk vägledning så att de kan formulera och implementera evidensbaserade riktlinjer.
Mål 2
Individer ska förstå värdet av immuniseringstjänster och vacciner och kräva vaccinationer.
Det här handlar om varje individ, familj, samhälle om att se till att människor förstår och litar på vaccination och de myndigheter som levererar den.
Vi vill att individer ska kräva vaccinering som sin rättighet och som sitt ansvar.
Vi måste förstå den komplexa och kontextspecifika attityden till vaccination och förfina våra budskap och kommunikation så att ingen är utesluten
Mål 3
Fördelarna med vaccination utvidgas rättvist till alla människor genom skräddarsydda, innovativa strategier.
Varje individ ska skyddas oavsett ålder, kön, socioekonomisk status, geografisk plats, etnicitet, nationalitet eller religiös tillhörighet. Vi måste se till att riktlinjerna är icke-diskriminerande och att tjänsterna är användarvänliga. Med elektroniska vaccinationsregister vet vi vilka som inte har vaccinerats, var de finns och vilka samhällen de är en del av. Detta kommer att vara ett stort steg framåt, men vi måste ta det längre för att förstå varför vissa inte är vaccinerade och för att skräddarsy våra vaccineringsprogram och tjänster därefter.
Mål 4
Starka immuniseringssystem är en integrerad del av ett välfungerande hälsosystem.
Att skydda vår befolkning mot sjukdomar som kan förebyggas med vaccin kräver fortsatta investeringar. Vi behöver motståndskraftiga program med kunniga hälsoarbetare, starka monitor- och övervakningssystem och leveranskedjor som levererar rätt vaccin till rätt plats vid rätt tidpunkt. Vi behöver också arbeta i synergi med andra hälsovårdsprogram och integrera immuniseringsprogramfunktioner med funktionerna i det övergripande hälsosystemet.
Mål 5
Immuniseringsprogram har hållbar tillgång till förutsägbar finansiering och tillgång av hög kvalitet.
Nya vacciner och tekniker ger möjligheter att skydda barn, tonåringar och vuxna mot ännu fler sjukdomar, men om vi vill dra nytta av detta behöver vi hållbara program som kan mobilisera de nödvändiga resurserna och använda dessa resurser effektivt och på ett sätt där de har tillgång till kvalitet garanterade vacciner till överkomliga priser. Med den europeiska vaccinhandlingsplanen sätter medlemsländerna en ny väg mot visionen om en europeisk region fri från sjukdomar som kan förebyggas med vaccin, men planen är mer än visioner och drömmar. Varje mål är förankrat i specifika indikatorer så att vi kan mäta framsteg och dokumentera framgångar.
Uppföljare 2021
Förra året kom det en uppföljare som är lite luddigare skriven men är en klar fortsättning på målen:
European Immunization Agenda 2030 (EIA2030) (Presentation på Youtube)
Översättning:
Enkelt uttryckt är EIA2030 den europeiska regionens vaccineringsstrategi för kommande decennium. Det är ett flaggskeppsinitiativ för det europeiska arbetsprogrammet 2020 till 2025 som förenar alla intressenter som vill uppnå bättre hälsa i den europeiska regionen.
Med vägledning av EIA2030 kommer immuniseringssystemen att stärkas för att minska sjukdomar som kan förebyggas genom vaccination och öka en rättvis tillgång till nya och befintliga vacciner till alla oavsett ålder, identitet eller geografisk plats, samt stärka primärvården och därigenom bidra till att uppnå en universell hälsotäckning och hållbar utveckling.
Framstegsutmaningar och lärdomar från genomförandet av The European Vaccine Action Plan 2015-2020 och Covid-19-pandemin, har visat att målen inte kan nås genom att bara göra som vanligt utan det behövs strategiska pivoter mot lokalt ägande och politiskt engagemang för att säkerställa både hållbart utbud och hög efterfrågan samt dataaktiverade och skräddarsydda lokala lösningar för att hantera lokala utmaningar som livsloppsvaccinationer och nå dem som missat sina vaccinationsdoser, resultatbaserade övervakning- och ansvarsmekanismer och partnersamordning.
EIA2030 tillhör inte enbart WHO eller dess medlemsländer. Den kommer att vägleda och anpassa beslutsfattare, nationella immuniseringsprogram, yrkesorganisationer, civilsamhället, samhällsbaserade organisationer och andra immuniseringsintressenter i europeiska regionen under det kommande decenniet. Denna kollektiva aktion i den europeiska regionen kommer att föra oss närmare en värld där alla, överallt i alla åldrar, drar fördel av vacciner för god hälsa och välbefinnande.
Ja det du nyss läste är sant.
Orwells 1984 rusar allt närmare. Det är inte fiction längre.
Läs gärna målen igen och lyssna gärna på Youtube-klippen och jämför hur de olika europeiska länderna har handlat under pandemin som påpassligt nog råkade dyka upp så man också kunde testa om The European Vaccine Action Plan 2015-2020 fungerade.
Och det har den ju gjort ganska bra i Sverige i alla fall med tanke på vår höga vaccinationsvilja. Många kräver t.o.m. att få en tredje och fjärde dos.
Bra jobbat av Regeringen och myndigheterna!